dimarts, 23 d’abril del 2013

Prosa i poesia des de l’autoedició, Ricard Saéz

Dskntrl-ed! publica ‘del amor al amor’ i ‘Poesía Barata’
Vivim una època on les pantalles de qualsevol format s’han imposat com a mitjà hegemònic per transmetre informació, coneixement, idees, opinions i, també, cultura. Gràcies a les xarxes, la possibilitat de difondre continguts s’ha democratitzat reduint les despeses a zero. Paral·lelament, som testimonis del tancament de moltes llibreries, que pleguen perquè no poden aguantar la situació econòmica actual. En un context així, per a moltes persones, pot semblar surrealista l’esforç que fan alguns col·lectius per publicar llibres impresos en paper. En el cas dels dos llibres editats per Dskntrl-ed!, encara pot semblar-ho més, si tenim en compte que molts dels continguts publicats tenen el seu origen en dos blocs. Més enllà d’aquests prejudicis, Dskntrl-ed! ha evidenciat que els llibres de paper continuen tenint un espai són una eina de difusió i, a més, poden actuar com un objecte físic al voltant del qual es poden estimular trobades, debats i el contrast d’idees. El secret per aconseguir-ho?
Amb esforç i les tècniques d’edició i la impressió digital, que permet tiratges més curts que l’offset convencional i, per tant, publicar segons la necessitat. S’ha de dir que l’equip que hi ha darrere Dskntrl-ed! està participant activament en la creació d’una xarxa al voltant de la publicació autogestionada de llibres, mitjançant trobades i xerrades sobre l’autoedició.


L’amor: un fil i dos iogurts
Del amor al amor (2012) | Idioma: castellà | Diverses autores
El sexe, les relacions humanes i l’amor són els eixos sobre els quals pivoten els textos i les il·lustracions recollides a del amor al amor. Els escrits i les il·lustracions –que es publiquen per primer cop, però que ja havien tingut un recorregut a Internet a través del bloc antes muerta que sumisa (totamor.blogspot.com)– es caracteritzen pel seu estil directe, que bascula entre la tendresa que desprèn qui vol exercir l’amor sense límits, i un estil molt més dur. Potser és la reacció de les autores davant la hipocresia existent en moltes relacions afectives.
'Del amor al amor' es declara enemic de la imposició de la monogàmia i del fins que la mort us separi. Per contra, proposa que la gent deixi de banda el concepte més negatiu de lligam en les relacions personals i es deixi endur pels seus instints amorosos. Això sí, tampoc vol convertir aquesta idea en dogma i anima tothom a estimar com li demani el cos, ja que posar normes a l’amor és com posar portes al camp.
El llibre no només anima a llegir els textos detingudament, sinó també al debat col·lectiu, tal com han evidenciat moltes de les presentacions de l’obra que s’han fet. I és que, davant del model establert per estimar, que tendeix a aïllar qui no el segueix, el llibre actua com dos pots de iogurt connectats per un fil.


Creació i subversió a parts iguals
Poesía Barata y otros textos. Baratijas castellanas, quincalles catalanes (2012) | Idiomes: castellà i català | Autor: Ibai Sans Urbieta
Després del seu primer llibre, Dskntrl-Artefacto cultural (2009, El Grillo Libertario), Ibai Sans Urbieta ens presenta un llibre de poemes, clarament marcats per les seves vivències –algunes d’elles força dures– i pel seu estil despreocupat i lliure, però mordaç a la vegada. Alguns d’aquests poemes havien vist la llum abans al bloc inspirayexpira2011.
Poesía Barata compta amb els pròlegs del poeta i activista David Caño i de l’advocat cornellanenc Vidal Aragonés. Dues persones que, des de camps molt diferents, però alineats en la dissidència i l’antagonisme social, han copsat molt bé el significat d’aquests poemes.
A Poesia Barata, no espereu trobar-hi una poesia estructurada i dins la gàbia de la mètrica. L’autor fa saltar pels aires totes les normes de la poesia des de la primera pàgina. Sí que hi trobarem, en canvi, les reflexions i les expressions d’Ibai, canalitzades mitjançant la poesia, sobre temes que ens angoixen a la majoria, com la crisi i els seus efectes; altres poemes marcats per la impressió que han causat a l’autor esdeveniments recents com la vaga del 29-M, o poemes més íntims, molt influenciats per les seves relacions afectives o pel dolor causat per la pèrdua recent de la seva mare, Rosa Maria Urbieta. Sens dubte, un llibre adreçat a totes les amants de la poesia urbana.

Publicat al Setmanari Directa

Ricard Saéz - @infobaix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

¿Qué te ha parecido este texto? ¿Algún comentario?